UČINITE DVORIŠTE INTERESANTNIJIM JEDNOSTAVNIM TRIKOVIMA!

Pažljivim planiranjem dvorišta stvorićete sliku kao iz bajke. Staze, rasvjeta, biljke, pergole, fontane … su elementi koji postavljeni na pravo mjesto izdvojiće vaše dvorište u odnosu na druga. Bilo da je dvorište uređeno neformalno ili formalno, moderno ili klasično nekoliko trikova koje ćemo vam otkriti učiniće mnogo na izgledu vašega vrta.

Dajte formu svome strmom dvorištu. Strma dvorišta nije lako urediti, kreiranjem stepenica ili terasa stvorićete zanimljive zone. Iskoristite ove terase da na svakoj stvorite posebnu priču.

Napravite terase

Napravite zone

Biljke su zaista osnova svakoga vrta. One ne samo da izgledaju lijepo već mogu sakriti sve nedostatke vašega dvorišta. Kada želite sakriti neki dio vašega vrta izaberite biljke dovoljne visine.

Sakrijte nedostatke

Sakrijte nedostatke

Živimo na brdovitom području stoga posebnu pažnju posvećujemo kosim dvorištima. A najbolji način da se nosite sa ovim “problemom” je terasama. Ne samo da će ovakva dvorišta biti interesantna već će spriječiti i eroziju.

Terase su potreba svakog strmog vrta

Terase su potreba svakog strmog vrta

Još jedna struktura će vaš vrt učiniti zanimljivim – kamenjar. Kamenjar će vašem dvorištu dati teksturu, boju i dubinu. Najbolje će pristajati uz vrtna jezerca ili kose dijelove dvorišta. Kamenjare nemojte praviti u sjenovitim dijelovima vašeg dvorišta.

Kamenjar će dvorištu dati teksturu

Kamenjar će dvorištu dati teksturu

Miksanje različitih materijala daće dodatni interes vašem dvorištu. Stare cigle i betonske ploče kombinujte sa šljunkom koji je jeftin materijal i izuzetno zahvalan.

Miksajte različite materijale

Miksajte različite materijale

Igrajte se bojama. Kombinujte crvene cigle sa plavim cvjetovima. Ili, za moderna dvorišta, kombinacija crnoga šljunka sa bijelim cvjetovima izgledaće elegantno.

 Kombinujte boje kao u stanu

Kombinujte boje kao u stanu

Dugačka i uska dvorišta učinite zanimljivijim sa zakrivljenim zidićima. Samo dva reda cigli ili kamena učiniće vaš vrt neprepoznatljivim.

Zidiće zakrivite

Zidiće zakrivite

Svoje dvorište oplemenite nekim većim objektom kao što je pergola. Pergole će obezbijediti privatnost ali poslužiće i kao podrška za vaše biljke penjačice i loze.

 Pergola je multifunkcionalna

Pergola je multifunkcionalna

Napravite uzdignute gredice od kamenih blokova. smjestite ih uz zidove garaže, šupe i sl. kako bi smekšali formalan izgled tih objekata.

Uzdignute leje smjestite uz zid garaže i šupe

Uzdignute leje smjestite uz zid garaže i šupe

Sve češće čujete za deking. Deking je rješenje za moderna dvorišta i odličan način da napravite fokalnu tačku u vrtu. Na površine obložene deking panelima postavite vrtnu garnituru. Deking paneli su u zavisnosti od materijala relativno jeftini i lako se postavljaju.

Napravite fokalnu tačku dvorišta

Napravite fokalnu tačku dvorišta

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *