Napravite viseći vrt od plastičnih boca!

Izradite sami svoje neobične viseće teglice za cvijeće od odbačenih plastičnih boca. Dobro će izgledati na balkonskom ili nekom unutarnjem zidu. Osim boca, potrebni su vam: marker, skalpel, špaga ili flaks, matica za učvršćivanje, škare te, naravno, zemlja i biljke. Ovisno o načinu vješanja „vrta“, dobro će vam doći i kukice.

POSTUPAK: Na polegnutoj boci markerom označite površinu koju ćete izrezati. Nemojte napraviti previše plitke posude kako biljke i zemlja ne bi ispadale. Izrežite otvor skalpelom. Ako je potrebno, škarama poravnajte rezove. Napravite rupice na bocama, kao na slici, kroz koje ćete provući špagu. Uzmite dva dulja komada špage te na kraju svakog na istoj visini napravite dva dupla čvora. Na čvorove navucite matice pa dva kraja špage provucite kroz rupice na boci (donju i gornju) s obje strane boce. Potom posadite biljke. Ne zaboravite na bocu staviti čep da prilikom zalijevanja ili kiše zemlja i voda ne bi curili van. Dakako, ako biljku zalijete s previše vode, otvaranjem čepa možete je ispustiti.

Dodatni savjet: Ako je neka biljka viša i ne „želi“ stajati uspravno, možete si pomoći poprečno postavljenom špagom kao što smo mi učinili. Ovakav viseći vrt odličan je i za začinsko bilje.

Ako ste odlučili sami pripremiti sadnice, odnosno posadili ste sjemenku i želite je zaštititi kako bi brže proklijala, možete odrezati gornji dio boce i položiti ga, kao mali plastenik, na posađenu biljku ili sjemenku.

izvor:www.sensa.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *